Reacticon 2018

Medio 2017 kwam het bericht naar buiten dat Magento bezig is met een set nieuwe tools om Magento webshops als Progressive Web App (PWA) te kunnen maken. Ook wel Magento PWA Studio genoemd.
23 maart 2018 Door Edwin

Medio 2017 kwam het bericht naar buiten dat Magento bezig is met een set nieuwe tools om Magento webshops  als Progressive Web App (PWA) te kunnen maken, ook wel Magento PWA Studio genoemd. Door de technieken te gebruiken die een website samen een PWA maken kun je sneller switchen tussen pagina’s van een website, pagina’s offline beschikbaar maken en gebruik maken van de hardware van bijvoorbeeld een smartphone (denk aan notificaties, camera etc.). Dit alles met de nieuwste technieken zoals React, Redux, Webpack, GraphQL.

Om Magento developers kennis te laten maken en meer informatie te geven over PWA’s in combinatie met Magento had Yireo een conferentie georganiseerd met de toepasselijke naam “Reacticon”. Met sprekers van Magento, Deity, JH en Snowdog en een publiek dat van over de hele wereld kwam was het een gezellig gemixte conferentie met één brok kennis.

Magento Research

James Zelten (Front-End Architect @ Magento) trapte de conferentie af met een presentatie over “fault tolerant software” en over het process hoe er aan PWA studio wordt gewerkt binnen Magento. Zo is het team (Magento Research) dat aan PWA studio werkt een zelfsturend team binnen Magento en is er een eigen Github pagina voor de nieuwe functionaliteiten die worden gemaakt. Door onafhankelijk te werken van Magento heeft het team meer vrijheid en kunnen ze echt inoveren. 

James kon vertellen dat de ontwikkelingen aan PWA studio niet gelijk zullen lopen aan de releases van Magento zelf. Zo zullen er Alpha en Beta releases zijn, maar zal versie 1.0 van PWA niet per se de versie zijn waarin alles helemaal klaar is. De versie 1.0 zal de versie zijn waar er niet veel zal veranderen aan het skelet van de software.

<p>James Zelten (Front-End Architect bij Magento) over “fault tolerant software”</p>

James Zelten (Front-End Architect bij Magento) over “fault tolerant software”

Progressive Web Apps in Magento 2 nu

De tweede presentatie was van Jisse Reitsma (Yireo) en ging over de verschillende cache strategieën die je kunt toepassen met het gebruik van Service Workers. Per strategie toonde Jisse de plus- en minpunten van elke strategie, maar aan het eind van de rit zul je toch voor een strategie kiezen die de tools ondersteunen.

De presentatie na Jisse was van Shane Osbourne (JH). Shane het had over het toevoegen van technieken die worden gebruikt om een PWA te maken aan huidige Magento 2 webshops. Er zijn veel manieren om Magento 2 nog sneller te krijgen. Een voorbeeld is het slim bundelen van de Javascript (op een andere manier dan standaard in Magento 2 zit). Daarnaast is het ook goed mogelijk om nu al onderdelen toe te voegen aan een offline pagina, zodat de gebruiker een mooie pagina ziet als hij of zij even geen internet heeft.

De technieken en tools die Jisse en Shane beschreven zullen ook hun opwachting maken in PWA studio, maar het is interessant om te zien dat onderdelen al te gebruiken zijn in huidige Magento 2 webshops.

 

 

De toekomst van Progressive Web Apps en Magento 2

Na de lunch gaven Jamie Marie Schouren en Michal Wujas (Deity) een demo van webshops die al zijn gebouwd op basis van React en over de mogelijkheden van GraphQL in combinatie met Magento. Vanaf Magento 2.3 komt er standaard ondersteuning voor GraphQL in Magento, waardoor het makkelijker en sneller wordt om data op te kunnen halen vanuit Magento. Hierdoor kan de voorkant van de website headless werken, wat inhoud dat de voorkant van de website onafhankelijk werkt van de achterkant van de site, wat performance winst oplevert.

De laatste presentatie werd gegeven door Andrew Levine (Magento) en gaf nog meer informatie over de architectuur van PWA studio. Er werd nog geen code of een demo getoond van PWA studio, maar wel meer informatie over de herbruikbaarheid van verschillende componenten. Interessant om te weten dat PWA studio niet een thema is wat je kunt installeren, maar echt een set met tools is om uiteindelijk een thema te kunnen maken. Er zullen verschillende herbruikbare componenten gemaakt worden die samen een webshop vormen, maar zonder een sterke mening van een thema.

Magento 2.3 met ondesteuning voor GraphQL kom uit in Q3 van 2018, hierna zullen (waarschijnlijk) ook snel de tools van PWA studio gereleased worden, waarna we echt aan de slag kunnen met Progressive Web Apps en Magento 2. Er staat nog geen vaste release datum voor PWA studio.

<p>Andrew Levine over de architectuur van PWA studio</p>

Andrew Levine over de architectuur van PWA studio

Reacticon 2

Na het success van Reacticon heeft Jisse Reitsma aangegeven dat er ook een tweede editie komt van Reacticon, waarbij PWA studio tegen die tijd hopelijk uitgebracht is.

Geschreven door Edwin

Wil je meer informatie of gewoon eens met mij sparren? Je bent altijd welkom voor een goed gesprek.

Neem contact met mij op

Danny Verkade is bekroond tot Magento Master

Lees snel verder