Wat kunnen online advertentie video’s voor je webshop betekenen?

25 juli 2013 Door Danny

Op de Nederlandse televisie zien we de afgelopen jaren steeds meer reclame van internet winkels verschijnen van bedrijven zoals Zalando, Minto, Marktplaats en Beslist. Onderzoek wijst uit dat consumenten een hogere betrokkenheid hebben bij online video’s, die tegen een fractie van de kosten van TV reclame gemaakt en gedistribueerd kunnen worden. Wat kan online video voor jouw webshop betekenen?

Lagere kosten zijn niet de enige reden om online video in te zetten. Doordat mensen “zappen”, en steeds meer mensen “second screens” (smartphone of tablet) tot hun beschikking hebben wordt er steeds minder reclame bekeken. YouTube is in Nederland, na Google en Facebook de best bezochte website. Onderzoek toont aan dat 12% van de de video’s die online worden bekeken advertenties zijn. Omdat bezoekers daarnaast bewust kiezen voor het kijken van een video, zijn ze meer betrokken en kijken ze langer dan naar een reclame op TV. Uit onderzoek van Vision Critical blijkt dat 48% van de mensen die aan online advertentie video bekeken deze vervolgens ook de website van het merk bezoeken. 11% deelde de advertentie met een vriend en 22% ging over tot het doen van een aankoop.

Do It Yourself, is zoals je verwacht de goedkoopste manier voor het produceren van een advertentie video. Iets wat ook zeer succesvol kan zijn. Vanaf 2007 heeft de maker van keukenapparatuur Blendtec diverse online video’s gemaakt waarbij getest werd of producten zoals marmer, hockey pucks en iPods in de blender konden. De video’s gingen viraal op YouTube en zijn in totaal meer dan 240 miljoen keer bekeken. De kans op dit succes te kopiëren zijn echter klein. 3% van de video’s op YouTube zijn meer dan 25.000 keer bekeken. Daarnaast is het natuurlijk mogelijk om een hobbymatig of professional bedrijf in te huren voor het maken van de video’s.

De video’s moeten niet alleen geproduceerd worden, maar ook gedistribueerd. Dit kan door de video zelf op de webshop te plaatsen en te uploaden naar YouTube. Meestal is het verstandig om toch enige hulp te zoeken bij het aantrekken van kijkers. Bedrijven als bijvoorbeeld HubSpot gebruiken zoekmachine optimalisatie en uitgebreide statistieken om ervoor te zorgen dat je begrijpt welke content zorgt voor kijkers en welke niet.

Naarmate het kijken van advertenties steeds meer verschuift van TV naar online is het ook mogelijk het rendement van de campagnes beter door te meten. Waar het bij traditionele media vaak alleen gaat om bereik kan bij online video uitstekend het rendement worden berekend tussen het aantal kijkers, het aantal kliks naar de website en het uiteindelijke aantal directe verkopen die worden gerealiseerd. Op dit moment wordt online video vaak gebruikt door grote en gevestigde merken. Webshops doen vaak weinig aan online video’s, en zetten vaker in op Google Adwords,  zoekmachine en affiliate marketing. Online video en de manier van distribueren is perfect geschikt voor het snel bouwen van een merk met een beperkte budget.

Geschreven door Danny

Wil je meer informatie of gewoon eens met mij sparren? Je bent altijd welkom voor een goed gesprek.

Neem contact met mij op

100 gratis e-commerce tips

Lees snel verder