Wat betekent SEPA voor webshops?

25 april 2013 Door Danny

SEPA is een initiatief van de Europese Unie en staat voor Single European Payment Area. Het doel van SEPA is om in Europa één ‘betaalruimte’ te creëren waarin betalingen zoals overschrijvingen, incasso’s en betaalpassen overal op vergelijkbare wijze zullen functioneren, zowel binnenlands als grensoverschrijdend. SEPA zorgt dus voor harmonisatie van het betalingsverkeer binnen Europa.

Wat veranderd er met SEPA?

Alle betaalproducten moeten Europese betaalproducten worden, of in veel gevallen zijn dit het al. Deze producten dienen ook allemaal aan dezelfde regelgeving te voldoen. De grootste verandering voor de consument is de introductie van het IBAN nummer als bankrekeningnummer. Het IBAN rekeningnummer staat al enige tijd op alle afschriften die de bank verstuurd. Met de introductie van SEPA komen de oude bankrekeningnummers te vervallen en wordt er volledig overgestapt op IBAN rekeningnummers.

Consequenties SEPA voor webshops

Vooral voor webshops die nog gebruik maken van de mogelijkheid een eenmalige machtiging af te geven veranderd er een hoop. Een automatische incasso heeft bij de introductie van SEPA een verwerkingstijd van 4 tot 5 dagen in plaats van de dag die het nu is. Wanneer de incasso dus op maandag wordt ingediend zal de bijschrijving pas op vrijdag plaatsvinden. Daarnaast heeft de consument 8 weken, oftewel 56 dagen, de tijd om de automatische incasso te storneren. Voor webshops die pas uitleveren nadat de eenmalige machtiging is gelukt zorgt dit voor veel langere wachttijd voordat de bestelling verstuurd kan worden. Webwinkeliers zullen zich dan ook af moeten vragen of ze deze betaalmethode nog aan willen bieden. Wellicht is het aanbieden van achteraf betalen met Afterpay of Klarna hierdoor een stuk interessanter.

Per 1 augustus 2013 dienen iDeal transacties al op basis van de nieuwe SEPA standaard te worden verricht. Hiervoor heeft Currence, de organisatie die iDeal beheert, versie 3.3.1 van iDeal uitgerold. Webwinkeliers zullen voor 1 augustus gebruik moeten gaan maken van de betreffende iDeal versie. De meeste webshops laten het betalingsverkeer afhandelen door een Payment Service Provider (PSP). In dat geval dient de PSP ervoor te zorgen dat er gebruik wordt gemaakt van de meest recente versie van iDeal.

Toch kan het zo zijn dat er door de webwinkelier actie ondernomen moet worden. Wanneer gebruik wordt gemaakt van Buckaroo in combinatie met Magento dient bijvoorbeeld de meest recente versie van de Buckaroo module geïnstalleerd te worden. Laat in geval van twijfel altijd door de PSP of door het internetbureau controleren of de webshop helemaal gereed is voor het verwerken van SEPA betalingen.

Geschreven door Danny

Wil je meer informatie of gewoon eens met mij sparren? Je bent altijd welkom voor een goed gesprek.

Neem contact met mij op

100 gratis e-commerce tips

Lees snel verder